הכנת ברקוד היא יצירה מאפס של שפה מקצועית בתחום עניין מסוים ויש לה שני מישורים – האחד הוא הברקודים עצמם, אותם פסים מקבילים בשחור ולבן שאפשר לראות על גבי מוצרים וחפצים שונים מעולם המסחר והלוגיסטיקה והמישור השני הוא יצירת הסורק שיקרא את הברקוד, יפענח אותו תוך פרק זמן קצרצר ומיד יתרגם אותו ואת המידע שהוא קורא ממנו.
כיום ישנם ברקודים בינלאומיים ואוניברסליים שנמצאים בשימוש בכל רחבי העולם ובמדינות רבות והם יכולים לשמור מידע מסוגים שונים – מחירים, תכונות פיזיות או מאפיינים ובעולם המחסנאות המתקדם והלוגיסטיקה – גם את המספר הקטלוגי האלקטרוני ואת המיקום של אותו הפריט בתוך מחסן עצום במימדיו.
על מנת ליצור ברקוד צריך להבין את המבנה הדרוש ואת אופן התרגום של המידע. לשם כך צריך להבין ממה מורכב הברקוד ומה סדר נתוני המידע שמופיעים עליו. חשוב מאד לדעת שיש כמה מערכות של תרגום ברקודים ורובן נחשבות לאוניברסליות ונמצאות בשימוש ברחבי העולם. לכל אחת יש את התכונות והמאפיינים שלה ומי שאמון על הרכבת המערכת ישכיל לבחור בזו שהכי תתאים ותשרת את המטרה.
ברקוד מסוג upc, למשל, מורכב ממלבנים דקים וארוכים המקבילים זה לזה בצבעי שחור (המייצג את הספרה 0) ולבן (לייצוג הספרה 1) ויש חשיבות לסדר שבו אותם מלבנים מסודרים על מנת שהסורק המתאים יקרא אותם נכון ויתרגם בצורה נאמנה את המידע שהם מאחסנים.
המידע שמופיע על הברקוד ואיך יוצרים אותו?
יצירת ברקוד מסוג upc למשל, מצריכה 12 ספרות שמיוצגות על ידי קווים מקבילים צרים בשחור ובלבן. אם נדמה שקו אחד עבה מאחר, הרי שהוא מורכב מיותר מקו אחד שמחוברים וצמודים זה לזה. הספרה הראשונה בקוד (כלומר הקו הראשון בצד שמאל, שכן את הקוד בדומה לסדרת מספרים קוראים משמאל לימין) יקבע את הסוג הכללי שהמוצר שייך אליו.
לכל סוג מוצר יש את הספרה שמייצגת אותו, לדוגמא – מוצרי צריכה כמו בשר או ירקות במשקל ייוצגו על ידי הספרה 2, מוצרי רפואה בספרה 3, מוצרים בהנחה או מבצעים מיוחדים יופיעו בספרה 4 וקופונים או שוברים (שנחשבים לנפוצים מאד בשנים האחרונות) יופיעו עם ברקוד שמתחיל בספרה 5). חמש הספרות הבאות בתור הן הספרות שמזהות את היצרן ומדובר בצירוף ספרות שמהווה את תעודת הזהות של היצרן. בישראל התאחדות התעשיינים היא הגוף שמספק את תעודת הזהות הזאת.
לאחר מכן תגענה חמש ספרות נוספות שמייצגות את המוצר עצמו, לרבות כל המידע שצריך לדעת ולפענח אודותיו – צבע, משקל, בכמה יחידות מדובר, מידות מדויקות ובעצם כל תכונה או מאפיין שנדרש על מנת לתאר את המוצר בדרגה הגבוהה והמפורטת ביותר. הספרה האחרונה בקוד היא ספרת ביקורת שנותנת את החיווי שאכן סדרת הספרות שקודמת לה היא הנכונה.
אין מדובר בבחירה או קביעה אקראיות אלא בחישוב שמתקבל לבד מהמערכת הממוחשבת לאחר ביצוע שקלול של כל שאר הספרות ושל המידע אודות אותו המוצר. במידה ש- 11 הספרות הוזנו בצורה נכונה ומסודרת – ספרת הביקורת תהיה תקינה ותחווה ברקוד תקין שאפשר לעשות בו שימוש.
שימוש חוצה גבולות בברקודים שונים
הברקודים עשו מהפכה של ממש בעולם הצריכה והלוגיסטיקה ולא בכדי יש בהם שימוש כמעט בכל מדינות העולם. ההתאמה האישית לבית העסק או לתחום הצריכה הוא חשוב ומהותי ולכן השימוש בברקודים מאפשר לא רק את הסריקה ופענוח המידע אלא גם סידור ומעקב אחר מלאי ומשלוחים וכך קל הרבה יותר לנהל עסקים קטנים כגדולים.