ברקודים נמצאים בכל מוצר או חפץ בעולם הצריכה היומיומית או בתעשייה ועולם הלוגיסטיקה. רוב האנשים מכירים את הברקודים מהמוצרים שהם קונים בחנות ודרכם מתקבל המחיר לתשלום בקופה. למרות זאת, הקוד המופיע בצורה קווים מקבילים בצבעי שחור ולבן מכיל הרבה מאד מידע אודות אותו חפץ או פריט והשימוש בו גלובלי וחוצה גבולות ויבשות.
הקוד עצמו הומצא לראשונה בשנת 1948 ועם הזמן התפתח והתקדם כך שהיום מדובר במערכת ממוחשבת ענפה ומרתקת שיש בה שימוש בכל יבשת ובכל מדינה. אין מדובר באסופה אקראית של קווים צבעוניים אלא בסדר ברור, מחושב ומקצועי שמאפשר לקבל את כל המידע אודות המוצר ברגע אחד של סריקה על ידי סורק ברקוד מתוכנת.
מה המבנה של הקוד ואיזה מידע מופיע בו?
כידוע, מדובר בקוד ממוחשב שמורכב בקווים מקבילים באורך ורוחב שווים הצבועים בצעי לבן ושחור. כשבוחנים לעומק קוד זה או אחר אפשר לראות אולי קווים עבים יותר – אך יהיה מדובר בעצם בכמה קווים מחוברים באותו הצבע. כל ברקוד מורכב מ- 12 קווים כשכל קו מייצג את הספרה 0 (צבע שחור) או 1 (צבע לבן) – הספרות שמרכיבות את השפה הממוחשבת. פענוח של הקוד משמאל לימין יעלה את כל המידע המסחרי אודות אותו פריט או מוצר, כמשפך מידע מהכללי אל הפרטי – החל מתחום הצריכה או העניין שאליו קשור, דרך הגודל או הנפח וכלה בשם הספציפי של המוצר. ראשי התיבות upc מייצגים את המילים – Universal Product Code ומכאן קל להבין שמדובר בקוד בינלאומי אוניברסלי שיש בו שימוש לא רק בכל העולם אלא בתחומים רבים.
מי משתמש בקוד ואיך מתבצעת הסריקה?
כיום כאמור אפשר לראות את הברקוד הזה בכל מקום ובכל תחום מתחומי החיים – מוצרי צריכה, עולם המסחר והקניות ולא פחות מכך – בעולם המחסנאות והלוגיסטיקה. על מנת לקבל את המידע ששומר בתוכו הברקוד – צריך לבצע סריקה על ידי סורק שמתוכנת לקרוא ולתרגם למחשב את אותו המידע. מכאן אפשר להבין שסורק מחנות בגדים לא יכול לשמש כסורק במחסן ענק של מוצרי אלקטרוניקה, למשל. הסורק והמוצרים צריכים להיות מתוכנתים לאותו התחום וכך אפשר יהיה תוך שבריר השנייה לקבל את המידע שהברקוד שומר בתוכו, לקרוא, להבין אותו ולעשות בו את השימוש הדרוש.
איפה ומתי משתמשים בברקוד?
מכיוון שמדובר בקוד אוניברסלי שנמצא בשימוש בכל העולם ובכל מקום שיש בו שימוש במערכת ממוחשבת מתקדמת, הרי שהמצאת הברקודים והפיתוח המתקדם שלו הביאו לידי כך שנוח מאד לעשות בו שימוש בכל תחום. חלק מהאנשים מכירים את הברקודים מעולמות תוכן של חיי היומיום ויש כאלה שמכירים אותם מעולם התעסוקה שלהם.
כיום אפשר לראות את הברקודים והסורקים המתאימים ברשתות השיווק של מוצרי הצריכה היומיומיים, בחנויות בגדים וחפצים שונים, במחסנים קטנים כגדולים ואפילו בכנסים של עובדים או אנשים בעלי מכנה משותף אחר. הקוד נסרק על ידי הסורק למחשב (ומהווה קלט) והפלט יופיע באופן מידי על גבי המסך או כפלט פיזי (מדפסת) עם המידע הדרוש בשפה המדוברת שנוחה לקריאה והבנה.
אין ספק שהברקודים הביאו בשורה טכנולוגית גדולה וחשובה מאד ועם הזמן השימוש בהם גם ילך ויתגבר וגם יגיע לתחומים נוספים. המערכות הממוחשבות יהפכו להיות טובות ומהירות יותר והמידע יהיה שמור בצורה נוחה ונגישה לכל מי שצריך לעשות בו שימוש.